28e mars

Efter en lång lång resa upp mot alice springs kom äntligen nationalparken fram. Natten innan hade vi stannat till 20 mil utanför och åkte dit på morgonen. Väl framme, runt 9 på morgonen så betalade vi in oss, körde till den stora stenen Ayers rock (nu mer kallad Uluru). Det visade sig vara 1 timme för sent. Enligt väderrapporten så skulle det bli över 36C dagtid så då fick man inte klättra pga värmen. En annan grej är att aboriginerna har det som en helig plats och ber allmänheten inte att klättra, men man får det trots allt. Vi sa att det är en gång i livet vi förmodligen kommer vara här, och dansken vi köpte bilen av hade varit där 2ggr o missat båda. PLUS att de eventuellt ska stänga klättringen för allmänheten som någon fågel viskade i örat. Vi bestämmde oss iaf för att stanna dagen ut, kliva upp tidigare och gå dit. Åkte ut ur parkområdet till ayers rock resort. Gick in och beställde en öl. Ja man lär unna sig en ibland, speciellt eftersom vi levt på torra toastmackor utan varken smör eller pålägg och varmt vatten i 4 dagars tid. utanför restaurangen fanns det en swimingpool så vi gick och bytte om och låtsades vara gäster på resorten. Funkade fint, skönt att få bada av sig lite sleten lukt efter man suttit i en bil i 4 dagar i denna hetta. La oss på gräset i solen och somnade en timme eller så.

På morgondagen kl 05 cirkus, slängde vi oss upp och borstade tänderna, packade om i bilen o körde mot stenen. Kom dit strax innan 06 på morgonen och väntade på att någon vakt skulle öppna grinden. Lika bra att göra det lagligt, kostade 4-5000 dollar i böter per skalle om man klättrade mot förbud. Tog ficklampan och gick fram mot grinden - "climb closed due to forecast rain"! YES vilken tur, vi satt och väntade, folk kom o tittade på skylten, åkte därifrån... Runt 07.30 åkte vi till turistinformationen och skulle fråga om de verkligen var forecast rain, för det fanns inte ett moln på himmelen. Tönten som satt i kassan kollade inte ens på oss och på skylten på disken stod det att man inte fick störa dom som jobbade innan 08.00. Han satt garanterat och kollade mailen och annat skoj, arroganta sate. Det handlade om en 15min.. så vi drog iväg, till stenen igen för att kolla en sista gång. Innan vi var helt framme såg vi drygt 5 personer som hade påbörjat klättringen och YES den hade precis öppnat!

Vi va fulla av glädje, slängde på oss joggingskorna, packade med vatten och började knata upp för stenen. Många stopp, massor med vattenpauser och det kändes att man inte rört på sig på länge. Det blåste rejält den morgonen och det var ganska läskigt på det smala partierna eftersom stenen kändes hal. Tog oss ett tag att komma upp och vi trodde det blåste på bra nere.. Uppe på stenens månlandskaps kurviga former blåste det utan bara fan på ren svenska. Tog en massa roliga kort och gick ner efter det. Träningsvärk i 3-4 dagar efteråt, annars okej! Efter ayers rock drog vi till alice springs, ca 45 mil från stenen och tog in på hostel 1 natt. Gick på bio dagen efter och vidare mot vart vi befinner oss idag - Mataranka.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0