7-23 april

Hittills har resan gått som på räls. Det räckte med att vi hade en kontakt i Australien när vi kom hit, sen har resten löst sig galant. Bekantas vänner har vänner osv. Tucks i Narromine hjäpte till med kontakter i mataranka och nu befinner vi oss i Big River hos Tapps. Stället ligger 15 mil österut från mataranka, gränsar mot arnhem. Tapp som äger landet är en av, jag tror det var 10 syskon, stor familj. Dom har delat upp marken mellan syskonen och hans mark är 700kvKM!!! Ofattbart stort!
Vägen hit var lite tuff att köra på med våran bil, en 4x4 skulle hjälpt till, men vi klarade det iallafall. Drygt 13 mil asfalterad väg, sen grusväg med massa hål i 2 mil. Sista milen var offroad deluxe. Massa stenar, djupa diken rätt över vägen fick betyda sicksack-stilen med foten på bromsen mer än gasen. Väl framme började vi fundera hur enkelt folk kan bo. Stort skjul eller vad det kan tänkas vara, med ett hus under som ser ut som en stor kylbox. Väl inne ser det ut som vilket hem som helst. Behövs inget mer än det. Dusch, toa, kök, tvrum, sovrum, en uteplats mot naturen.

 

Sen vi kom hit så har vi jobbat alla dagar förutom 2-3st. Är lite slappt och bra på ett sätt. Vi bor i en husvagn under taket, bredvid hans lilla hus. Vaknar av att han går och stänger av generatorn och drar sladden till ACn vi har i husvagnen, brukar vara runt 7 på morgonen. Stiger upp, äter ett par mackor, sen jobbar vi till 9-10, då äter vi igen, sen jobbar vi på tills 13tiden, då ska det sovas middag o ses på TV, sen jobbar vi på till mörkret kommer runt 19tiden. Ungefär så ser dagarna ut.


När vi kom på onsdagen så kom det 3st killar som skulle installera solpaneler på taket så han slipper köra sin dieselgenerator som kostar skjortan. Det två första dagarna fick vi givetvis hjälpa dom.
Det vi har jobbat med är, grävt dike för kablar till solenergi, gjutit platta till elskåpet för solenergi, grävt massa hål och ytterligare diken för att hans stora vattentank på natten mot fredag gick åt skogen. Gjutit en annan platta för en ny generator. Byggt ut ett skjul för getterna o grisarna, lite svetsjobb och plåtarbete. När vi höll på att sätta plåt på skjulet och lyfte plåtar från backen så fick vi en halv chock när det låg en pythonorm och en king brownsnake mellan två plåtar.. Scary!! Man förstod snabbt att dom inte är att leka med när den skulle till att dödas, ruskigt aggressiv! Python låter dom bli att göra nåt med, dom äter tydligen andra ormar, förutom denna då..Intressant ormfajt ändå!
Vidare med jobbfronten så har vi dragit vajer längst ner på stolpar runt en hage där kossorna sorteras för märkning o allt vad det hör till. Tack vare att tanken rasade ihop så duschar vi ute med en trädgårdsslang som e kopplad till en tank med pump som e till för att släcka bränder :) Han fyller tanken en gång i veckan genom att starta en pump som ligger vid en å "inte så långt härifrån" - 3-4km från huset. Han tar fyrhjulingen dit och häller i lite bränsle så det räcker att fylla brandtanken ute på gården. Ganska soft dusch, och vattnet från ån ligger på runt 20 grader plus, så det är rätt uppfriskande, men ändå varmt.

 

På fredagen den 16e som var sista dagen vi skulle vara här, så hade vi bett om att få rida lite häst. Varför inte lära sig här av en som använder det i sitt jobb, och är en kung på det. Han e ju cowboy!! Han plockade fram sina bälten från tiden han tävlade med att rida tjur, tror det bara var guld och kanske 8-10st bälten. När han höll på med tävlandet var han hur bra som helst säger dom vi träffat. Hans brorson håller på nu, vinner massa tävlingar och har åkt till USA precis. Nog om det, han vet hur man hanterar djuren iallafall så häst har vi fått rida.. Vi ska försöka tjata till oss en liten bullride om det om möjligt går! Hästresan gick väl bra, en kvarts träning med start o stopp, sen drog vi iväg på en promenad, upp på toppen av det lilla berg han har intill huset och tittade ut över hans STORA land. Det vart en kort vända då mörkret började komma ikapp och regnet öste så fort vi "parkerat" hästarna i stallet. På söndagen åkte vi ner till roper bar för att fiska i ån. 4 äldre gubbar som stod o kastade lika ofta i träden som i vattnet. En timmes fiske i dött vatten, ingen som hade fått någon fisk för att ån var för hög. En gubbe som kastade bort draget och gick förbi oss när vi stod i vattnet sa att dom nyss hade sett en sötvattenskrokodil, men inte fick vi se den för det heller.. Ingen fisk eller krokodil. Avslutade dagen med en god middag hemma hos tapps.

 

Lördagen var det tänkt vi skulle åka vidare på fruktplockning, robin ringde upp paret som vi träffat hos helikopterkillen. Datumen hade blivit ihopblandande så vi ska dit nästa vecka från den 26e april. Frukt o frukt, vi ska jobba med att plocka lök i 5 dagar norrut i Katherine. Tror deras ställe ligger lite utanför, precis som tapps ställe, det visar sig.
Efter robin ringt och ordnat upp datumet så ringde jag seco, en kille i darwin som vi också via bekanta fått kontakt med. Han äger en räkfarm. Vi skulle ringa upp om en vecka igen då han vet mer, det var tänkt att vi kanske skulle få flyga ner tillbaka till ett ställe i närheten av narromine och jobba 2 veckor med fruktplockarjobb eller dyl. Kanske blir att jobba på hans räkfarm direkt, det visar sig om en vecka sa han. Vi är fortfarande hos tapps ställe och kommer vara här till helgen, sen rör vi oss vidare mot Katherine, sen Darwin efter det. So far - so good!


När det vart uppskjutet en vecka med jobbet i katherine så tyckte tapp att vi gärna fick stanna en vecka till, för han började få saker gjort när vi var där vilket kändes bra. Vi stannade mer än gärna då vi sparade pengar och tjänade pengar, plus att vi hade en riktigt trevlig tid där ute. Det vi jobbade med sista veckan var bygga en arbetsbänk, byta ut taggtråd och räta upp stolpar för taggtråden. Förnya hans stopp där ån började sjunka och ska till att torka ut när torra perioden är på ingång. Hugga ner massa grenar från träden och köra bort för bränning och städa lite allmänt på tomten. Det vart en lugn vecka och inte lika mycket jobb som innan. Vi fick givetvis rida lite mer häst också! Ganska kul var det sista dagen när vi hade packat ihop. Satt och gjorde ingen nytta mer än att rulla tummarna. Det kom 3 killar som skulle montera upp en ny tank eftersom den första total kollapsat. 2 australienska snubbar i 50 års åldern hade plockat upp en backpacker i Alice springs som följde med dom för att jobba över helgen. Den stackars Israeliska killen fick mycket skäll redan 5 min efter de kommit dit. Satt ute på altanen och småtittade och fnissade över den stackarn. Han kom fram till mig och frågade vad vi har gjort och hur länge vi rest o vart vi skulle osv.. O han hann inte med många frågor innan dom skrek på han o sa att han jobbade här och inte där vi stod. Han stod och petade i backen med ett järnspett och var inte ett dugg arbetsvillig. Han visste nog inte hur man jobbade och tyckte att livet för tillfället var pest o pina.


Efter lunchtid och några tips om vem vi skulle prata med på rodeon inne i katherine tackade vi för våran tid och åkte vidare för att hinna med att eventuellt anmäla oss till att få rida tjur. Vi stannade till i Mataranka och fick förklarat av dom vi tidigare bott hos vart deras andra hus låg i katherine, så vi fick ett helt hus för oss själva den helgen. Jättetrevliga människor!! Vi åkte dit, pratade med snubben som hade arrangerat rodeon och det visade sig att robin var lite för stor för att få rida i den lilla klassen, och i den stora klassen så frågade han om robin gillade sjukhus för det gick vilt till! Tyvärr fick vi inte rida men vi hoppas få testa på det någon gång senare under resan.

 


Bilder kommer vi ladda upp när vi hittar ett ställe som har hyffsad internetuppkoppling.

Ciao!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0